top of page

Acute Bronchitis

Wat is acute bronchitis ?

Acute bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Het is een ontsteking van kleine vertakkingen in uw longen. . De acute bronchitis gaat binnen twee weken vanzelf weer over.

Bij inademing, stroomt er lucht via de luchtpijp naar de kleine vertakkingen van de longen. Die kleine vertakkingen zijn de bronchiën. Daarna gaat de lucht naar de longblaasjes. Deze zorgen ervoor dat de zuurstof uit de lucht in het lichaam opgenomen wordt. Soms komen er bacteriën of virussen in de bronchiën terecht. Ze veroorzaken daar een ontsteking. Dit wordt acute bronchitis genoemd.

Wat is bronchitis?

Bij bronchitis is de wand van de bronchiën ontstoken. U hoest en haalt moeilijker adem. Er zijn twee soorten: acute en chronische bronchitis.

 • Bij acute bronchitis ontstaat de ontsteking van de bronchiën na een verkoudheid of griep. Deze ontsteking gaat na een tijdje weer over.

 • Bij chronische bronchitis bent u niet eerst grieperig of verkouden geweest. Bij chronische bronchitis merkt u dat het soms even wat beter gaat, maar dat het hoesten weer terugkomt. De ontsteking is blijvend.

Waarom hoest u slijm op?

Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon.

Feiten over acute bronchitis
 • Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis.

 • Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie

Andere vormen van bronchitis

Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. Acute bronchitis is de meest voorkomende vorm. Daarnaast is er ook:

 • Acute bronchiolitis, hierbij zijn uw bronchiolen ontstoken. Dat zijn de kleinste vertakkingen van uw longen.

 • Acute tracheïtis, hierbij is uw luchtpijp ontstoken.

bron: Longfonds

Kan acute bronchitis behandeld worden?

Acute bronchitis geneest meestal vanzelf binnen twee weken. Uw arts bekijkt of een behandeling met antibiotica voor u nodig is.  Acute bronchitis geneest meestal vanzelf. De ontsteking is na ongeveer twee weken verdwenen. Toch kunt u nog weken last hebben van een zeurende hoest. U kunt ook last hebben van pijn bij het hoesten en vermoeidheid. Tijdens de fysiotherapeutische behandeling kan de fysiotherapeut de juiste ademhalingstechniek aanleren, eventueel slijm leren ophoesten (huffen) en de inspanningscapaciteit verbeteren. Dit alles is ook erg belangrijk om een recidief te voorkomen

Meer informatie over de behandelvormen die het longcentrum biedt vindt u onder behandeling.

Bij acute bronchitis kunt u last hebben van

 • droge hoest

 • slijm ophoesten

 • kortademigheid

 • vermoeidheid

 • weinig spierkracht

 • gewichtsverandering

Meer informatie over acute bronchitis op de pagina van het longfonds.

bottom of page