Voeding
Voeding
Waarom is voeding belangrijk is bij longaandoeningen?
Een verantwoord eetpatroon en een gezond gewicht is belangrijk voor mensen met longaandoeningen. Ondergewicht kan er toe leiden dat u minder weerstand heeft, de spiermassa afneemt , uw kracht snel afneemt en u sneller vatbaar wordt voor ontstekingen. Overgewicht kan er juist toe leiden dat u nog meer last krijgt van benauwdheid. Ondanks overgewicht kan de spiermassa bij u ook juist te laag zijn!
Wat zijn belangrijke aandachtspunten in de voeding bij longaandoeningen?
-
Zorg voor een gezond gewicht, passend bij uw leeftijd, lengte en inspanning
-
De voeding moet voldoende eiwitten bevatten ten gunstige van het behoud van spiermassa
-
De eiwitten moeten goed verdeeld zijn over de dag
-
Het is extra belangrijk dat uw voeding voldoende calcium en vitamine D bevat. Mensen met longaandoeningen hebben een hogere behoefte aan calcium en vitamine D.
Wat kan de diëtist bij het Plexxus voor u betekenen?
De diëtist is gespecialiseerd in voeding bij longenaandoeningen. Zij kan u helpen door:
-
Uitgebreid naar het voedingspatroon te kijken en uit te rekenen of u dagelijks voldoende energie, eiwitten en vitaminen en mineralen binnen krijgt.
-
Te bepalen of uw gewicht gezond is en de spiermassa toereikend is
-
Praktische tips geven om uw voeding te verbeteren
-
Zij zal een persoonlijk advies voor u maken, afgestemd op uw situatie
Door een gezond eetpatroon voelt u zich vaak energieker, wordt de conditie en weerstand verbeterd en draagt u bij aan het behoud van de spiermassa.
Vergoeding Diëtetiek:
In principe kunt u zonder verwijzing terecht bij de diëtiste op basis van Directe Toegankelijkheid Diëtetiek. Er zijn verzekeraars die in 2023 nog wel een verwijzing vragen van een specialist, huisarts of tandarts om uw consult vergoed te krijgen. Dit verschilt per verzekeraar en het is goed om dit bij uw verzekeraar na te vragen.
In 2023 zit een bezoek aan de diëtist voor 3 uur in de basisverzekering. In de praktijk betekent dit 4 tot 6 consulten per jaar. De behandelingen uit de basisverzekering vallen onder het eigen risico (€385,- in 2020). Bij sommige verzekeraars zitten er ook nog een extra vergoeding in de aanvullende verzekering. Vraag dit na bij uw verzekering.
Kinderen onder de 18 jaar vallen buiten het verplicht eigen risico. Zij maken dus direct aanspraak op de 3 uur uit de basisverzekering zonder extra kosten. In geval van COPD, diabetes of CVRM valt dit onder de ketenzorg mits uw huisarts in Voorschoten is gevestigd en heeft u geen eigen risico. U heeft dan jaarlijks recht op 4 uur diëtetiek per jaar.