Ademhalingstechnieken
Wat zijn ademhalingstechnieken?
Ademhalingtechnieken zijn een soort oefeningen/technieken die kunnen worden gebruikt bij diverse lunchtweg aandoeningen. Er zijn heel veel verschillende ademhalingstechnieken maar de bekendste zijn wel de buik/borst ademhaling, gebruik van het middenrif (diafragmaal ademhalen), adempauze bij volledige inademing, met bolle wangen uitademen (pursed lip breathing), Autogene Drainage (AD), Houdingsdrainage, Forced Expiration Techniek en Active Cycle of Breathingtechnique (ACBT).
Wat is het doel van ademhalingstechnieken?
Het hoofddoel van ademhalingstechnieken is een goede ventilatie van de longen waardoor de gaswisseling verbetert en de ademhaling efficiënter gebeurt. Daarnaast wordt met ademhalingstechniek invloed uitgeoefend op de ademfrequentie en ademdiepte. Ademhalingstechnieken worden ook ingezet om lucht achter de slijmprop in de longen te krijgen en om deze daardoor gemakkelijker op te hoesten.
Bij wie worden ademhalingstechnieken toegepast?
Ademhalingstechnieken zijn voor iedereen van belang die problemen ervaart bij de ventilatie van de longen of het (moeilijk) ophoesten van slijm. Denk hierbij aan COPD, astma maar ook bijvoorbeeld hyperventilatie. De keuze welke ademhalingstechniek wordt toegepast wordt in overleg tussen de fysiotherapeut en patiënt besloten, dit is namelijk verschillend per individu.