top of page

Alpha-1

Wat is Alpha-1?

Alpha-1 is een zeldzame, erfelijke ziekte en is de oorzaak voor verschillende andere longaandoeningen, waaronder COPD.  

Alpha-1 is de afkorting van alpha-1 antitrypsine deficiëntie, een ingewikkelde ziektenaam die betekent dat er een tekort is aan een specifiek eiwit. Dit eiwit beschermt de het lichaam tegen schadelijke stoffen (enzymen). Dit eiwit wordt bij gezonde mensen aangemaakt in de lever, maar bij alpha-1 kan de lever niet voldoende van dit eiwit produceren. Hierdoor is het lichaam niet of onvoldoende beschermd tegen schadelijke stoffen 

Bij de meeste mensen met alpha-1 zitten die beschadigingen in de longen. Alpha-1 is dan de veroorzaker van COPD. Meer weten over COPD, klik hier

 

Oorzaken

Alpha-1 is een erfelijke ziekte, die je dus niet zomaar kunt krijgen. Alleen als alpha-1 in de familie zit, bestaat er een kans op de ziekte. Sommige mensen dragen het gen dat alpha-1 veroorzaakt bij zich, zonder dat zij er zelf ziek van zijn of weet van hebben. 

Kan Alpha-1 behandeld worden?

Genezen van alpha-1 is helaas niet mogelijk, maar de gevolgen van de ziekte zijn wel te behandelen. Als u geboren bent met alpha-1, dan houdt u hier de rest van uw leven last van. Alpha-1 is namelijk een chronische ziekte, waar nog geen genezing voor gevonden is. Omdat bij u sprake is van COPD, zal er in elk geval een behandeling gestart worden om de longklachten te beperken. Zo zal de longarts bijvoorbeeld medicijnen voorschrijven die de ontstekingen in de longen tegengaan, de luchtwegen wijder maken en/of het slijm helpen oplossen. Met een goede behandeling kunt u soms prima leven met alpha-1, al blijft het natuurlijk een ernstige ziekte.

Een gezonde leefstijl helpt ook om de kwaliteit van leven bij alpha-1 zo hoog mogelijk te maken. Voor uw longen is het erg gezond als u voldoende beweegt, liefst elke dag zo’n dertig minuten. Dat mag in de sportschool zijn, maar ook een stukje wandelen, fietsen of tuinieren zijn goede vormen van beweging. Als uw longen in goede conditie zijn, kan de slijmproductie omlaag gaan en de benauwdheid afnemen. En hoewel u niet meer kunt genezen van Alpha-1, is stoppen met roken toch echt van levensbelang. Blijft u roken, dan versnelt dit het ziekteproces behoorlijk. De medicijnen die u krijgt, zullen bovendien beter werken als u niet meer rookt.

Het longcentrum biedt diverse behandelingen om met de klachten van Alpha-1 om te gaan. Meer informatie over de behandelvormen die het longcentrum biedt vindt u onder behandeling.

bron: Longfonds

Bij COPD als gevolg van Alpha-1 kunt u last hebben van de volgende symptomen:

  • Kortademigheid (naar lucht willen happen)

  • veel slijm

  • hoestbuien

  • vermoeidheid

  • benauwdheid

  • piepende ademhaling

Meer informatie over Alpha-1 vindt u op de pagina van het longfonds.

bottom of page