top of page

Astma

Wat is astma?
Astma is een ontsteking van de longen. De ontsteking is bij astma blijvend, en verergeren bij blootstelling aan allergische stoffen. Dit betekent dat er altijd kleine ontstekingen zijn in de longen. Dit kan veel klachten veroorzaken.
Bij astma reageren de longen soms erg gevoelig op prikkels, zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. Hierdoor kan iemand benauwd worden of gaan hoesten. Als dit plotseling opkomt, noemen we dat een astma-aanval. Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels en het verschilt per persoon hoe erg astma is. Ook zijn er verschillende soorten astma.
Diverse soorten astma:
Er zijn verschillende soorten astma. Enkele voorbeelden zijn inspanningsastma, allergische astma en eosinofiel astma. Binnen het longcentrum hebben wij ervaring met alle vormen van astma. Uw longfysiotherapeut kan u meer vertellen over uw specifieke astma-vorm.
Wat is een astma aanval?
Bij een astma-aanval gebeurt er van alles in de longen. Zodra ze geprikkeld worden door stoffen waar u gevoelig voor bent, zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op. De slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan anders. De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen. Ze maken de luchtwegen smaller. Ademen wordt moeilijker. De longen raken overvol met lucht, die niet genoeg ververst wordt. Al deze reacties samen vormen een astma-aanval. Bij een astma-aanval kunt u veel minder lucht in- of uitademen dan anders. Dit gevoel kan heel angstig zijn. Het is echter niet direct gevaarlijk.

bron: Longfonds

Kan astma behandeld worden?

Tijdens de  fysiotherapeutische behandeling bij astma kan de fysiotherapeut de juiste ademhalingstechniek aanleren, eventueel slijm leren ophoesten (huffen) en de inspanningscapaciteit verbeteren. Bij geringe mate van astma kan er een advies worden gegeven wat betreft zelfstandig sporten. Het is erg belangrijk dat er op de juiste manier wordt getraind. 

Meer informatie over de behandelvormen die het longcentrum biedt vindt u onder behandeling.

Bij astma kunt u last hebben van:

  • piepend ademen

  • kortademigheid

  • gebrek aan energie

  • hoesten

  • benauwdheid

Meer informatie over astma op de pagina van het longfonds.

bottom of page