top of page

Chronische Hoest

Wat is een (chronische) hoest?

Hoesten is een zinvolle reactie van het lichaam. Hoesten is een natuurlijke manier om de longen schoon te maken, waardoor u weer makkelijker kan ademen. Soms komt bij het hoesten ook slijm mee, door het slijm worden stoffen die niet in de longen horen voor te komen zoals rook- en stofdeeltjes uit de luchtpijp en longen verwijderd. Hoesten komt vaak voor bij long problemen, maar er zijn meerdere oorzaken van een hoest, denk aan: verkoudheid, griep, keelontsteking, strottenhoofdinfectie, longontsteking, kinkhoest, bronchitis, astma en COPD.

 

Een chronische hoest is een hoest die langer dan 8 weken duurt en meerdere keren per dag voorkomt. Bij een chronische hoest is er sprake van een droge geïrriteerde hoest die geprikkeld wordt vanuit de keel. Vaak is de hoest niet te controleren. 

 

Soms gaat chronisch hoesten gepaard met klachten zoals een band om de keel of een stekende pijn. Daarnaast hebben sommige mensen ook slikklachten. Stemproblemen, samentrekken van de glottis (stemspleet) en kortademigheid of benauwdheid bij de inademing (dyspneu) komen ook geregeld voor bij mensen die chronisch hoesten.

Kan een chronische hoest behandeld worden?

Een chronische hoest kan behandeld worden en kan over gaan. Tijdens de behandeling zal er worden gekeken wat de trigger is die leidt tot het hoesten, waardoor ontstaat die chronische hoest? Daarna is het belangrijk om twee verschillende hoesten te onderscheiden, een productieve hoest en een niet-productieve hoest. De niet-productieve hoest leren we u dan controleren en onderdrukken, middels controle technieken. Ook worden er tips gegeven over het verkleinen van de irritatie in de keel. Indien u medicatie gebruik wordt er ook gekeken of u deze op de juiste methode gebruikt. 

Bij Chronische Hoest kunt u last hebben van 

  • Een band om de keel 

  • Stekende pijn

  • Slikklachten

  • Stemproblemen

  • Kortademigheid of benauwdheid bij de inademing (dyspneu) 

bottom of page