top of page

Cystic Fibrosis

Wat is Cystic fibrosis (CF)?

Cystic fibrosis (CF) staat ook wel bekend als de zogenaamde taaislijmziekte. Het is een erfelijke, chronische en helaas ongeneeslijke ernstige ziekte.

In het lichaam zitten ontelbaar veel kliertjes die slijm uitscheiden. Dat slijm is belangrijk, want het helpt bij het afvoeren van bacteriën en bijvoorbeeld stofdeeltjes die zijn ingeademd. Ook transporteert het slijm enzymen naar de darm. Enzymen zorgen ervoor dat vetten goed verteerd kunnen worden. Bij gezonde mensen is het slijm vrij vloeibaar, doorzichtig en dun. Als u cystic fibrosis heeft, is het slijm juist erg taai en dik. 

Omdat dit taaie slijm niet goed in staat is om de afvalstoffen en enzymen te vervoeren, ontstaan er overal in het lichaam ophopingen van dit slijm dat niet verder kan. Vooral in de longen veroorzaakt dit problemen. Het opgehoopte slijm zorgt daar voor ontstekingen en leidt tot benauwdheid. Als u cystic fibrosis heeft, is ademhalen niet altijd even gemakkelijk. Ook veroorzaakt het taaie slijm littekens in de alvleesklier (die de enzymen afscheidt) en de lever. De longen, alvleesklier en de lever kunnen door cystic fibrosis dus niet meer functioneren zoals het hoort. Ook de darmen kunnen verstopt raken, omdat de enzymen die nodig zijn voor de vertering van vetten er niet meer voldoende terecht komen.

Cystic fibrosis is een ernstige ziekte die helaas niet te genezen is. Het is een erfelijke ziekte die in Nederland bij zo'n 1.500 mensen voorkomt, waarvan er meer dan 800 volwassen zijn. Cystic fibrosis is dus redelijk zeldzaam. De afgelopen jaren is er steeds meer mogelijk geworden om de symptomen van cystic fibrosis te bestrijden en het ziekteproces te vertragen. Daardoor kunt u met cystic fibrosis een stuk beter leven dan vroeger, al blijft het een heftige ziekte. De levensverwachting is voor iedereen verschillend, maar ligt gemiddeld tussen de 35 en 40 jaar.​

bron: Longfonds

Kan cystic fibrosis behandeld worden?

Genezen van cystic fibrosis is nog niet mogelijk, maar de ziekte is redelijk te behandelen. Als u cystic fibrosis heeft, krijgt u heel waarschijnlijk medicijnen voorgeschreven. Die kunnen bijvoorbeeld het slijm verdunnen en ontstekingen tegen gaan. Daarnaast krijgen veel mensen met cystic fibrosis fysiotherapie, omdat ook beweging helpt tegen luchtweginfecties. Bovendien kan een fysiotherapeut u leren om het slijm goed op te hoesten. Ook een energieverrijkt dieet hoort vaak bij de behandeling van cystic fibrosis, om zo de darmverstoppingen te verhelpen en gewichtsverlies te voorkomen.

Meer informatie over de behandelvormen die het longcentrum biedt vindt u onder behandeling.

Bij cystic fibrosis kunt u last hebben van

  • hoesten

  • slijm ophoesten

  • stinkende vette ontlasting

  • sterk zout smakend zweet

  • terugkerende luchtweginfecties

  • geringe eetlust

  • groeiachterstand

  • verstopping van de darmen bij de geboorte 

Meer informatie over cystic fibrosis op de pagina van het longfonds.

bottom of page