top of page
Hyperventilatie
Wat is hyperventilatie?
Hyperventilatie betekent dat de ademhaling te snel of te diep is. Simpel vertaald betekent hyperventilatie overmatig ademhalen/ventileren.
Om te weten wat hyperventilatie is, moet u eerst begrijpen hoe de ademhaling werkt. Ademhalen doet het lichaam automatisch en vanzelf, maar we kunnen de ademhaling (tijdelijk) sturen. Als we inademen dan ademen we zuurstof (O2) in. De zuurstof gaat via de longen naar de rest van het lichaam getransporteerd. Het restproduct: koolstofdioxide (CO2) dat ontstaat bij de verbranding van energie, ademen we weer uit. De ademhaling past zich bij elke activiteit aan. Als we rustig op de bank zitten, of slapen hebben we een rustige ademhaling. Gaan we ons inspannen door bijvoorbeeld te sporten dan krijgen we een snelle ademhaling, ons lichaam heeft immers meer zuurstof nodig.
Soms raakt de ademhaling van slag. Dit ontstaat bij bijvoorbeeld angst of spanning. Ook overbelasting en oververmoeidheid kunnen een rol spelen. Als we ons in zo'n situatie bevinden gaat het lichaam stresshormonen aanmaken, zoals adrenaline. Het lichaam bereidt zich voor op een inspanning. Zonder dat je het zelf beseft gaat de ademhaling sneller en oppervlakkiger en gaat het hart sneller kloppen. U zit bijvoorbeeld in een stoel, maar ademt alsof u aan het hardlopen bent. Hier komt het moment dat de ademhaling over kan gaan naar hyperventilatie. Hyperventilatie betekent eigenlijk niet meer dan overmatig ventileren / overmatig ademhalen.
Het voelt alsof je zuurstof tekort komt, het lichaam gaat nog sneller ademhalen. Maar in feite hebben we voldoende zuurstof, alleen raken we het restproduct (de CO2) niet voldoende kwijt. Hiervan kun je de volgende klachten ervaren:
-
benauwdheid
-
duizeligheid
-
hartkloppingen
-
pijn op de borst
-
tintelingen
-
droge mond
-
misselijkheid
-
hoofdpijn.
Kan hyperventilatie behandeld worden en overgaan?
Hyperventilatie kan behandeld worden en kan ook weer overgaan. Vaak is hyperventilatie een tijdelijk probleem, bijvoorbeeld in periodes van spanning of oververmoeidheid. De fysiotherapeut zal u leren om de hyperventilatie te herkennen, om weer rustig en normaal te kunnen ademen en u ook aanleren welke ademhalingsoefeningen u kunt doen als u toch hyperventileert. Ook worden soms ontspanningsoefeningen toegepast zodat u kan leren om zich beter te ontspannen. Als u minder angst, spanning of stress ervaart is er een grote kans dat de hyperventilatie over gaat.
Het longcentrum biedt diverse behandelingen om met de klachten van hyperventilatie om te gaan. Meer informatie over de behandelvormen die het longcentrum biedt vindt u onder behandeling.
bron: Thuisarts
Bij hyperventilatie kunt u de volgende klachten ervaren:
-
benauwdheid
-
duizeligheid
-
hartkloppingen
-
pijn op de borst
-
tintelingen
-
droge mond
-
misselijkheid
-
hoofdpijn.
Meer informatie over hyperventilatie vindt u op deze website
bottom of page