Longkanker
Wat is longkanker?
De medische term voor longkanker is longcarcinoom. In Nederland krijgen ruim 13.000 mensen per jaar de diagnose longkanker.
Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in het longweefsel of de luchtpijp. Doordat het zich via het bloed en de lymfeklieren kan bewegen, kan het zich ook naar andere organen verspreiden en uitzaaiingen veroorzaken. Er bestaan verschillende soorten longkanker.
​​
Hoe ontstaat longkanker?
Roken wordt vaak gezien als de oorzaak van longkanker. De ziekte komt echter ook voor bij mensen die nooit gerookt hebben. Het inademen van fijnstof of het werken met schadelijke stoffen kan ook longkanker veroorzaken. Door het langdurig inademen van schadelijke stoffen verandert het genetische materiaal van de cellen in de longen. Hierdoor wordt de celdeling verstoord en kunnen de cellen gaan woekeren. Ook het mechanisme om deze ‘foute cellen’ op te ruimen wordt aangetast door de schadelijke stoffen. De ontstane kankercellen kunnen daarom ongehinderd groeien. Vaak verplaatsen deze kankercellen zich via de lymfeklieren en de bloedbaan naar andere delen van het lichaam. Zo ontstaan uitzaaiingen van longkanker.
​
bron: Longkanker Nederland
​
​
Kan longkanker behandeld worden?
Fysiotherapie bij longkanker richt zich op de behandeling en begeleiding van mensen gericht op de gevolgen van de ziekte zelf en van de medische behandelingen (operatie, chemotherapie, radiotherapie en hormoontherapie). Het doel is het behouden en optimaliseren van de kwaliteit van leven van de patiënt tijdens en na de medische behandeling, middels een gerichte behandeling op maat. Dit kan zowel op de praktijk als aan huis.
Meer informatie over de behandelvormen die het longcentrum biedt vindt u onder behandeling.
​
​
​
Veelvoorkomende klachten:
​
-
Een hardnekkige prikkelhoest, die langer dan 3 weken aanhoudt
-
bloed in slijm
-
Ontstekingen aan de luchtwegen
-
Meer slijmvorming
-
Kortademigheid
-
Heesheid zonder keelpijn
-
Pijn op de borst
-
Zwelling van het gezicht of de nek
-
Vermoeidheid
-
Gewichtsverlies zonder duidelijke aanleiding
-
Slechte eetlust
​
Meer informatie over longkanker op de pagina van het longfonds.
​
​