top of page

Medicatie-instructie

Waarom medicatie-instructie?
De medicijnen die voor longaandoeningen worden voorgeschreven, zijn vaak d.m.v. een inhalator. Dat wordt een puffer genoemd. Hierdoor komen de medicijnen direct in de longen terecht. Het is belangrijk dat u de medicijnen op de juiste manier inhaleert.
Een inhalator goed gebruiken is niet altijd makkelijk. Alleen bij goed inhaleren, komt er voldoende van het medicijn uit de inhalator in de longen. Het is daarom erg belangrijk dat de inhalatie instructie goed wordt aangeleerd. Als dit niet gebeurt, komt het medicijn bijvoorbeeld in de keel terecht. De juiste techniek om te inhaleren verschilt per inhalator. 
 
Wie doet de medicatie-instructie?
De specialist of longverpleegkundige laat zien hoe de patiënt de inhalatie medicatie op de juiste manier moet gebruiken. Maar ook kunnen de fysiotherapeuten van het longcentrum hierbij helpen, het is belangrijk om de medicatie-instructie vaker per jaar te herhalen. Daarom is de medicatie-instructie een onderwerp dat altijd besproken wordt, en regelmatig wordt herhaald.
Veel gestelde vragen:
Vraag: Kan ik ook een handig filmpje op internet vinden?
Antwoord: Om u te helpen goed te inhaleren zijn er gebruiksaanwijzingen ontwikkeld samen met patiënten. U vindt ze op inhalatorgebruik.nl. U kunt ze downloaden en uitprinten en meenenen naar uw afspraak bij het longcentrum. Ook uw arts of (long) verpleegkundige kan u hierbij helpen
bottom of page