top of page

Flowventilatie

Wat is flowventilatie?
De officiële naam voor flowventilatie is Intrapulmonale Percussie Ventilatie. Flowventilatie gebeurt middels een apparaat, deze noemen we in de praktijk de IPV. Met dit apparaat kunnen we lucht in de longen verplaatsen (ventileren) en daarbij percussie (trillingen) toepassen om zo slijm in de longen te verplaatsen. Dit moet het ophoesten van slijm in de longen vergemakkelijken omdat we slijm van diep in de longen naar buiten kunnen verplaatsen. 

Wat is het doel van flowventilatie?

Het doel is om benauwdheid te verminderen, slijm uit de longen te halen en de patiënt in een betere conditie te brengen zodat deze minder medicijnen hoeft te gebruiken. Hierdoor kan de patiënt die snel benauwd is, zich sneller beter voelen en weer de gewone dagelijkse dingen doen.

Bij wie wordt flowventilatie toegepast?

Flowventilatie is niet voor elke longpatiënt de oplossing. Daarnaast wordt flowventilatie vaak in combinatie met andere behandeltechnieken toegepast. Flowventilatie is een behandelmethode voor patiënten met ademhalingsproblemen en/of longproblemen waarbij er problemen zijn met de ventilatie van de longen en/of slijm in de longen. Voorbeelden van aandoeningen waarbij flowventilatie wordt toegepast zijn bijvoorbeeld COPD, taaislijmziekte en bronchiëctasieën. De fysiotherapeut bepaalt samen met de patiënt bij de eerste behandeling/intake welke behandelvormen toegepast kunnen worden. 

Hoe werkt flowventilatie precies in de longen, en is er bewijs van deze behandeltechniek?

Er is voldoende en kwalitatief goed onderzoek gedaan naar de behandeling van diverse longaandoeningen met behulp van flowventilatie. Ook is de veiligheid van deze behandeltechniek uitvoerig onderzocht. Klik hier voor uitleg over de precieze werking van flowventilatie en de literatuurlijst van de meest toepasbare studies voor onze patiëntenpopulatie in de praktijk. 

Veelgestelde vragen:
Vraag: Blazen jullie de longen niet op?
Antwoord: Het antwoord is nee. De machine is een open systeem, dat wil zeggen dat er geen druk opgebouwd wordt. Het mondstuk dat de rillingen genereert is gebaseerd op 2 natuurkunde theorieën (Bernouili en Venturi). Wil je meer weten over deze theorieën of meer specialistische informatie over flowventilatie, klik dan hier
Vraag: Waarom zijn jullie de enige fysiotherapiepraktijk in Nederland die dit gebruiken?
Antwoord: Wij zijn het systeem tegen gekomen op een congres en kwamen zo in contact met de leverancier van de IPV. In Nederland krijgt deze methode steeds meer bekendheid en wordt daarom al in meerdere ziekenhuizen toegepast (onder andere in St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, Zuyderlandziekenhuis Sittard, en Academisch ziekenhuis Maastricht, Spaarne gasthuis Haarlem, Viecuri medisch centrum Venlo, Elkerliek ziekenhuis Helmond, Nij-Smellinghe ziekenhuis Drachten). Echter in de Nederlandse fysiotherapiepraktijk blijft deze methode nog wat achter omdat je er specifieke scholing voor moet volgen en een machine moet aanschaffen die vooralsnog niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed. In België is het een techniek die elke algemene fysiotherapeut beheerst. Daarom volgen wij onze cursussen en scholingen voornamelijk in België.
Vraag: Hoelang duurt een behandeling?
Antwoord: Een algemene fysiotherapiebehandeling duurt ongeveer 25-30 minuten. Dit betekent niet 25 minuten IPV, maar ook een kort gesprekje over de huidige toestand, het plan voor de behandeling en andere behandeltechnieken. Dit zal per behandeling verschillen, aan de hand van hoe de patiënt zich op dat moment voelt.
Vraag: Helpt flowventilatie bij Post-Covid klachten?
Antwoord: Indien u als gevolg van een doorgemaakte Covid besmetting longklachten heeft, kan flowventilatie onderdeel zijn van onze therapie. Denk dan aan het helpen ophoesten van mucus/slijm en het verbeteren van ventilatie in de long. Echter: er bestaat (nog) geen wetenschappelijk bewijs dat Flow-ventilatie op zich Long-Covid klachten kan verminderen of doen verwijderen. Wij leveren zorg die valt onder de zorgverzekeringswet en die wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit betekent dat wij ons ten alle tijden houden aan een behandeling die voldoet aan deze wetten en regels. 
bottom of page